ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕ

Share This Post

Τελική πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προς το ΥΠΕΚΑ για τις αναγκαίες τροποποιήσεις/προσθήκες του ν.4001/2011 προς αποσαφήνιση και οριοθέτηση του πλαισίου ένταξης και λειτουργίας υποδομών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην ελληνική επικράτεια (ηπειρωτική χώρα και νησιά)

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανέλαβε, στις αρχές του 2014, την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου θεσμικού και λειτουργικού πλαισίου ένταξης των υποδομών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων (Η/Ο) στην Ελληνική αγορά. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Αρχή έθεσε σε δημόσια διαβούλευση στις 05.02.2014 την αρχική πρότασή της αναφορικά με τη δημιουργία του αναγκαίου νομικού πλαισίου. Με την πρωτοβουλία αυτή, η ΡΑΕ συνέβαλε καθοριστικά στην έναρξη της σχετικής συζήτησης με τους εμπλεκόμενους φορείς της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, για τον πλέον κατάλληλο τρόπο ανάπτυξης και λειτουργίας των υποδομών φόρτισης Η/Ο στη χώρα μας, με απώτερο στόχο την αξιολόγηση και επιλογή του βέλτιστου σχεδιασμού και τρόπου υλοποίησης του σχετικού εγχειρήματος.

Στην εν λόγω δημόσια διαβούλευση, η οποία διήρκησε από τις 05.02.2014 έως τις 21.02.2014, συμμετείχαν συνολικά δεκατρία (13) φυσικά και νομικά πρόσωπα, τις απόψεις/παρατηρήσεις των οποίων η ΡΑΕ ανάρτησε με νέα της ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, στις 14.03.2014. Μετά από ενδελεχή επεξεργασία όλων των σχετικών παρατηρήσεων και προτάσεων που διατυπώθηκαν στη δημόσια διαβούλευση, η ΡΑΕ ανακοινώνει σήμερα την έγκριση από την Ολομέλειά της και υποβολή προς το ΥΠΕΚΑ, της τελικής της πρότασης για την τροποποίηση του ν.4001/2011 όπως ισχύει, με στόχο την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο των απαραίτητων διατάξεων που θα διέπουν συνολικά α) τη δραστηριότητα της εκμετάλλευσης υποδομών φόρτισης Η/Ο, και β) τη δραστηριότητα της φόρτισης Η/Ο από τους κατόχους αυτών.

Η τελική πρόταση της ΡΑΕ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

Α. Αλλαγές στους σχετικούς ορισμούς του ν.4001/2011, για την ενσωμάτωση σε αυτούς των προσώπων (φυσικών και νομικών) που προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια με σκοπό την παροχή υπηρεσιών φόρτισης Η/Ο, καθώς και των Φορέων Εκμετάλλευσης Υποδομών Φόρτισης Η/Ο.

Β. Την εξαίρεση των ως άνω Φορέων Εκμετάλλευσης Υποδομών Φόρτισης Η/Ο από την  υποχρέωση λήψης άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις διατάξεις του άρθρου 134 του ν.4001/2011 όπως ισχύει, καθώς και την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης  για τον καθορισμό α) των όρων και προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Φορέων Εκμετάλλευσης Υποδομών Φόρτισης Η/Ο, β) των δικαιούμενων φορέων, και γ) των υποχρεώσεών τους για γνωστοποίηση στοιχείων αναφορικά με τη ζήτηση ισχύος και ενέργειας σε ετήσια βάση, καθώς και το σχετικό κόστος.

 

Print Friendly, PDF & Email