ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕ

Share This Post

 Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ επί της εισήγησης του ΑΔΜΗΕ σχετικά με το εγχειρίδιο με τίτλο «Οδηγός σύνταξης Μελετών Κόστους-Οφέλους για έργα που εντάσσονται στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ)»

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 229 παρ. 1 του Κώδικα Διαχείρισης ΕΣΜΗΕ (Απόφαση ΡΑΕ υπ’ αριθμ. 57/2012, ΦΕΚ Β’ 103/31.01.2012), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, στο οποίο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την εκπόνηση και έγκριση του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης (ΔΠΑ), προβλέπονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω σχετικά με το περιεχόμενο του ΔΠΑ:
«…
Β)    Περιέχει όλα τα έργα που ήδη έχουν περιληφθεί σε προηγούμενα ΔΠΑ και προσδιορίζει τα νέα έργα των οποίων η έναρξη υλοποίησης προβλέπεται μέσα στην επόμενη 3ετία.
Γ)    Παρέχει τεχνοοικονομική ανάλυση σκοπιμότητας μέσω της υποβολής Μελέτης Κόστους-Οφέλους για τα σημαντικά έργα μεταφοράς του εδαφίου (Β) ανωτέρω, ιδίως αυτά που αφορούν διεθνείς διασυνδέσεις και διασυνδέσεις νήσων με το Σύστημα Μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων χρονοδιαγράμματος υλοποίησης και εκτιμώμενων χρηματικών ροών αναγκών χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων των υπόψη έργων. Λεπτομέρειες αναφορικά με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για την εκπόνηση της Μελέτης Κόστους – Οφέλους καθώς και τα κριτήρια με βάση τα οποία αξιολογείται το όφελος και το κόστος κάθε έργου εξειδικεύονται σε Εγχειρίδιο με τίτλο «Οδηγίες σύνταξης Μελέτης Κόστους-Οφέλους για έργα που εντάσσονται στο ΕΣΜΗΕ», το οποίο εκδίδεται με απόφαση της ΡΑΕ κατόπιν εισήγησης του Διαχειριστή του Συστήματος. Για την υποβολή της σχετικής εισήγησής του, o Διαχειριστής του Συστήματος λαμβάνει υπόψη τη σχετική μεθοδολογία που χρησιμοποιεί το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συστημάτων Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για την εκτίμηση της σχέσης κόστους-οφέλους των έργων που περιλαμβάνονται στο διακοινοτικό δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων.
Δ)    Στην περίπτωση που κάποιο από τα έργα του εδαφίου (Β) ανωτέρω, τεκμηριωμένα προσφέρει σημαντικό κοινωνικοοικονομικό όφελος σε σχέση με το κόστος του, ιδίως προς τον τελικό καταναλωτή, δύναται να χαρακτηρίζεται ως «Έργο Μείζονος Σημασίας». Τα Έργα Μείζονος Σημασίας χαρακτηρίζονται ως τέτοια με την απόφαση έγκρισης του ΔΠΑ. Η σχέση κόστους-οφέλους και οι λοιπές προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένα έργο για να χαρακτηριστεί ως Έργο Μείζονος Σημασίας καθορίζονται στο Εγχειρίδιο του εδαφίου (Γ) ανωτέρω.»
Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 1 και παρ. 6 του κανονισμού (ΕΕ) 2013/347 σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές, προβλέπονται μεταξύ άλλων τα κάτωθι:
1.    Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ENTSO-E) οφείλει να εκπονεί μεθοδολογία ανάλυσης κόστους-οφέλους για ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα της Ένωσης. Η ανάλυση αυτή αφορά τα έργα κοινού ενδιαφέροντος που εμπίπτουν στις κατηγορίες που αναφέρονται στο παράρτημα ΙΙ σημείο 1 στοιχεία α) έως δ) του ως άνω Κανονισμού.
2.    Η μεθοδολογία αυτή εφαρμόζεται στην προετοιμασία κάθε επακόλουθου Διακοινοτικού Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης Δικτύων (TYNDP) που εκπονεί ο ENTSO-E, καταρτίζεται με βάση τις οριζόμενες στο παράρτημα V αρχές και συνάδει με τους κανόνες και τους δείκτες που ορίζονται στο παράρτημα IV του ως άνω Κανονισμού.
3.    Η μεθοδολογία ανάλυσης κόστους-οφέλους επικαιροποιείται και βελτιώνεται τακτικά κατά τις παραγράφους 1 έως 5 του εν λόγω άρθρου.
Στο πλαίσιο των ως άνω αρμοδιοτήτων της και ενόψει λήψης απόφασης της ΡΑΕ για την έγκριση του ως άνω εγχειριδίου , η Αρχή θέτει σε Δημόσια Διαβούλευση τη σχετική εισήγηση του Διαχειριστή Συστήματος με τίτλο «Οδηγός σύνταξης Μελετών Κόστους-Οφέλους για έργα που εντάσσονται στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ)».
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν τις απόψεις τους στη ΡΑΕ με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση info@rae.gr ή εγγράφως.
Μετά τη λήξη της παρούσας δημόσιας διαβούλευσης, η  ΡΑΕ, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 5 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν.2690/1999, ΦΕΚ Α’ 45), θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων στη διαβούλευση καθώς και το περιεχόμενο των σχετικών εγγράφων, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο συμμετέχων αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του και/ή των απόψεών του.

Λήξη της παρούσας Δημόσιας Διαβούλευσης: Τετάρτη 8 Απριλίου 2020
Κείμενο Διαβούλευσης

1. Εισήγηση ΑΔΜΗΕ (Ι-276885/14.02.2020)

Print Friendly, PDF & Email