Στα γραφεία της ΡΑΕ πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της 50ης Ολομέλειας του Ρυθμιστικού Συμβουλίου της Ενεργειακής Κοινότητας (ECRB).

Share This Post

Στην Αθήνα, στα γραφεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, πραγματοποιήθηκαν στις 2 Δεκεμβρίου 2021, οι εργασίες της 50ης Ολομέλειας του Ρυθμιστικού Συμβουλίου της Ενεργειακής Κοινότητας (ECRB) που αποτελεί το ανεξάρτητο περιφερειακό όργανο ρυθμιστικών αρχών ενέργειας.

Στις εργασίες παρέστησαν εκπρόσωποι των ρυθμιστικών αρχών των Συμβαλλόμενων Μερών της Ενεργειακής Κοινότητας (Energy Community Contracting Parties), της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γραμματείας της Ενεργειακής Κοινότητας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Οργανισμού για τη Συνεργασία των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) και της ελληνικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία εκπροσωπήθηκε από τους Δρ. Δημήτριο Ψυχογυιό, Α’ Αντιπρόεδρο και Κωνσταντίνο Τσιμάρα, μέλος της Ολομέλειας.

Οι εργασίες της Ολομέλειας επικεντρώθηκαν σε συζήτηση για την αύξηση των τιμών της ενέργειας και των μέτρων που ελήφθησαν για τον μετριασμό των επιπτώσεών τους στους τελικούς καταναλωτές ενέργειας. Το ECRB θα αναλύσει την τρέχουσα κατάσταση σε προσεχή έκθεση.

Παράλληλα, η 50η Ολομέλεια ενέκρινε το πρόγραμμα εργασίας του ECRB για το 2022, καθώς και μια σειρά εκθέσεων παρακολούθησης για την ανάπτυξη των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στα Συμβαλλόμενα Μέρη που αφορούν συγκεκριμένα στην ανάπτυξη των αγορών χονδρικής και λιανικής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, στις συμφορήσεις στα σημεία διασύνδεσης των δικτύων φυσικού αερίου και στη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις διαφάνειας για τον τομέα του φυσικού αερίου.

Το Ρυθμιστικό Συμβούλιο εξέλεξε εκ νέου τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας και Νερού της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Marko Bislimoski, ως Πρόεδρο του ECRB για τα έτη 2022-2023.

Ο κ. Bislimoski δήλωσε αμέσως μετά: «Είμαι πολύ ευγνώμων για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη των συναδέλφων μου. Ο ρυθμιστικός συντονισμός σε διασυνοριακή και σε περιφερειακή βάση θα γίνει ακόμη πιο σημαντικός τα επόμενα χρόνια, έχοντας ως κύριο στόχο την ολοκλήρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τους εταίρους μας στην ΕΕ. Είμαι περήφανος που βλέπω ότι το ECRB είναι ένα καλά εδραιωμένο, ισχυρό και ανεξάρτητο περιφερειακό όργανο ρυθμιστικής εμπειρογνωμοσύνης με αφοσιωμένα μέλη που υποστηρίζουν το ένα το άλλο στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που θα ακολουθήσουν».

Στον χαιρετισμό του, ο Δρ. Δημήτριος Ψυχογυιός, Α’ Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, τόνισε το βασικό ρόλο του ECRB στη διασφάλιση της περιφερειακής κανονιστικής συνεργασίας και συντονισμού.

 

 

Print Friendly, PDF & Email