Εθνικό Πλαίσιο

1. Σχετικά με τη ΡΑΑΕΥ

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) είναι ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή, η οποία συστήθηκε με το ν.2773/1999 (Οδηγία 96/92 – Πρώτη Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Δέσμη). 

Με το ν. 5037/2023, επήλθε η μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) και η διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί: 

  • των υπηρεσιών Ύδατος και  
  • της διαχείρισης (Στερεών) Αστικών Αποβλήτων. 

 Αναφορικά με τον κλάδο της Διαχείρισης (Στερεών) Αστικών Αποβλήτων, η ΡΑΑΕΥ έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες: 

  • Γνωμοδοτικές/Εισηγητικές αρμοδιότητες (άρθρα 11, 12 και 16 του ν. 5037/2023) 

Η ΡΑΑΕΥ εισηγείται για τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης για την διαχείριση αποβλήτων, διατυπώνει προτάσεις για τον εξορθολογισμό των χρεώσεων, διατυπώνει πρόταση δέσμης μέτρων για τη διασφάλιση της επιχειρησιακής λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.), παρέχει Γνώμη για τη θέσπιση οδηγιών και μέτρων για τη συντονισμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων. 

  • Εποπτικές αρμοδιότητες (άρθρο 11 του ν. 5037/2023) 

Η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. ελέγχει την αποτελεσματική και οικονομικά συμφέρουσα διαχείριση των αστικών αποβλήτων από τους Φο.Δ.Σ.Α. και ιδίως συγκεκριμένους δείκτες διαχείρισης αστικών αποβλήτων του Παραρτήματος Ι του ν. 5037/2023. 

  • Ελεγκτικές/Κυρωτικές αρμοδιότητες (άρθρα 17, 18 και 35 του ν. 5037/2023) 

Η ΡΑΑΕΥ εξετάζει καταγγελίες, καθορίζει τη μεθοδολογία προστίμων, επιβάλλει πρόστιμα, προβαίνει σε συστάσεις και ελέγχει την υποχρέωση καταβολής τέλους ταφής από τους Φο.Δ.Σ.Α.. 

  •  Αποφασιστικές αρμοδιότητες (άρθρα 11 και 12 του ν. 5037/2023) 

Η ΡΑΑΕΥ αποφασίζει τα ελάχιστα επίπεδα ποιότητας για τις υπηρεσίες διαχείρισης αποβλήτων, παρέχει κατευθύνσεις και οδηγίες σε θέματα αξιοποίησης της παραγόμενης ενέργειας από απόβλητα, ελέγχει την οικονομική αποδοτικότητα της διαχείρισης αποβλήτων και αναρτά τα σχετικά στοιχεία κόστους στον ιστότοπο της, ενώ επίσης αποφασίζει για τη διαχειριστική επάρκεια των Φο.Δ.Σ.Α.

2. Κριτήρια αξιολόγησης της διαχειριστικής ικανότητας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) από την ΡΑΑΕΥ

Έπειτα από εξέταση των στοιχείων, αναφορικά με: 

α) την διοικητική, διαχειριστική επιχειρησιακή και τεχνική επάρκεια και 

β) την χρηματοοικονομική βιωσιμότητα 

των Φο.Δ.Σ.Α., η Ρ.Α.Α.Ε.Υ συντάσσει ετήσια έκθεση αξιολόγησης της διαχειριστικής ικανότητας αυτών, σύμφωνα με τα άρθρο 3 της Υ.Α. ΥΠΕΝ/ΔΣΔΥΥ/53924/460/2023, (ΦΕΚ 3309/Β’/18.5.2023). 

Στο άρθρο 4 της αναφερθείσας ΚΥΑ τίθενται τα ειδικότερα κριτήρια για τη διαπίστωση της διαχειριστικής ικανότητας των Φο.Δ.Σ.Α., ενώ στο άρθρο 5 αυτής παρατίθενται οι δείκτες πλήρωσης των κριτηρίων ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων. Τέλος, στο άρθρο 6 περιγράφονται τα ελάχιστα κριτήρια στελέχωσης των Φ.ο.Δ.Σ.Α. βάσει Οργανογράμματος. 

Για τη διαπίστωση των ελάχιστων απαιτούμενων κριτηρίων της διαχειριστικής επάρκειας των Φο.Δ.Σ.Α. λαμβάνεται υπόψη η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, η οποία αξιολογείται σε συνάρτηση με το οικείο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) που υποβάλλεται στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. από του εν λόγω φορείς, σύμφωνα το Παράρτημα Ι του Μέρους Α’ του ν. 5037/2023. 

Eδώ θα βρείτε το νομοθετικό πλαίσιο που παραθέτει το δίκτυο ΦοΔΣΑ: https://diktiofodsa.gr/νομοθετικό-πλαίσιο/ , αλλά και το ΥΠΕΝ: https://ypen.gov.gr/diacheirisi-apovliton/sterea-apovlita/nomothesia/ 

  

 

Αναλυτικότερη αναφορά και χρονολογική εξέλιξη της βασικής εθνικής νομοθεσίας που διέπει τον τομέα διαχείρισης αποβλήτων, θα βρείτε εδώ.