Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ επί εισήγησης του Διαχειριστή ΕΣΜΗΕ για τροποποίηση του Εγχειριδίου Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος

Share This Post

Η ΡΑΕ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της κατά το άρθρο 140 παράγραφος 2 του ν. 4001/2011 αναφορικά με την έγκριση μεθοδολογιών τιμολόγησης της πρόσβασης στα δίκτυα και κατά το άρθρο 96 παράγραφος 4 αναφορικά με την έγκριση εγχειριδίων εφαρμογής του Κώδικα Διαχείρισης του ΕΣΜΗΕ, έχοντας υπόψη τις διατάξεις του Κώδικα Διαχείρισης του ΕΣΜΗΕ (ενότητα 9), όπως ισχύει, και την υπ’ αριθμόν 1001/2021 Απόφαση ΡΑΕ με την οποία θεσπίσθηκε το Εγχειρίδιο Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος του ως άνω Κώδικα, θέτει σε δημόσια διαβούλευση εισήγηση του Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ για την τροποποίηση του ως άνω Εγχειριδίου.

Όπως αναφέρεται στη διαβιβαστική επιστολή της εισήγησης του ΑΔΜΗΕ, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις αφορούν κυρίως στον τρόπο υπολογισμού των μηνιαίων Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος των Καταναλωτών που συνδέονται στο ΕΔΔΗΕ και στον τρόπο υπολογισμού των εκπτώσεων σε Καταναλωτές Μέσης Τάσης. Οι τροποποιήσεις διαμορφώθηκαν σε συνέχεια σχετικής εισήγησης του ΔΕΔΔΗΕ, με βασικό σκοπό τη μείωση της πολυπλοκότητας των διαδικασιών του Διαχειριστή Δικτύου στις περιπτώσεις που εντός ενός μήνα μία παροχή δεν εκπροσωπείται αδιαλείπτως από τον ίδιο Προμηθευτή ή μεταβάλλεται ο σκοπός της χρήσης της ή ο Καταναλωτής της παροχής (ΑΦΜ) ή συνδυασμός των παραπάνω. Ειδικότερα, εισάγεται η έννοια της «Περιόδου Τιμολόγησης» η οποία ορίζεται ως η περίοδος του μήνα αναφοράς κατά την οποία μια παροχή εκπροσωπείται αδιαλείπτως από τον ίδιο Προμηθευτή (ή Προμηθευτές στην περίπτωση παράλληλης εκπροσώπησης), χωρίς μεταβολή του σκοπού χρήσης και υπό τον ίδιο Καταναλωτή (ΑΦΜ). Συναφώς, ο προτείνονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:

(α) Οι εκπτώσεις που αναλογούν στους Καταναλωτές Μέσης Τάσης να προσδιορίζονται βάσει των καταναλώσεων της Περιόδου Τιμολόγησης και όχι βάσει των καταναλώσεων των προηγούμενων δύο ετών και

(β) Οι Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος των Καταναλωτών Μέσης και Χαμηλής Τάσης να υπολογίζονται αυτοτελώς για κάθε Περίοδο Τιμολόγησης και όχι για κάθε μήνα.

Διευκρινίζεται ότι δεν τροποποιείται ο υπολογισμός των χρεώσεων για τους Καταναλωτές ΥΤ.

Επιπλέον, γίνονται ορισμένες διορθώσεις σε παραπομπές, καθώς και λεκτικές και νοηματικές βελτιώσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στη διαβούλευση υποβάλλοντας τις απόψεις τους ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση info@rae.gr, ή εγγράφως, μέχρι και την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023. Η ΡΑΕ, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 5 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν.2690/1999, ΦΕΚ Α’ 45), θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων στη διαβούλευση καθώς και το περιεχόμενο των σχετικών εγγράφων, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο συμμετέχων αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του.

Κείμενα διαβούλευσης

  1. Διαβιβαστική επιστολή εισήγησης ΑΔΜΗΕ για την τροποποίηση του Εγχειριδίου Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος
  2. Κείμενο Εγχειριδίου Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος (με επισήμανση προτεινόμενων τροποποιήσεων αλλαγών)
Print Friendly, PDF & Email