ΔΕΠΑ Α.Ε (06102014)

Share This Post

« 1. ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΙΤΟΥΜΕΝΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ (σύμφωνα με το άρθρο 15.2 του Κανονισμού Αδειών Φυσικού Αερίου)

Η ΔΕΠΑ είναι κάτοχος άδειας προμήθειας φυσικού αερίου και εξυπηρετεί καταναλωτές οι οποίοι βρίσκονται στα Συστήματα Μεταφοράς (σημεία εξόδου του ΕΣΦΑ) καθώς και στα Δίκτυα Διανομής, όπου υφίστανται.

Υπάρχουν δυνητικοί καταναλωτές σε περιοχές εκτός Συστημάτων Μεταφοράς π.χ. Πελοπόννησος, Ήπειρος, Κρήτη καθώς και σε περιοχές όπου δεν καλύπτονται από τα υφιστάμενα δίκτυα διανομής.

Για την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών αυτών, υπάρχει ώριμη τεχνολογία η οποία δίνει τη δυνατότητα προμήθειας φυσικού αερίου μέσω μεταφοράς του σε συμπιεσμένη (Compressed Natural Gas – CNG) ή υγροποιημένη (Liquified Natural Gas – LNG) μορφή με ειδικά για τον σκοπό αυτό μεταφορικά μέσα και εξοπλισμό. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία και σε ευρεία κλίμακα διεθνώς, ενώ η τεχνολογία που την υποστηρίζει εξελίσσεται συνεχώς.

Οι καταναλωτές θα είναι ηλεκτροπαραγωγοί (σε μη διασυνδεδεμένα νησιά), βιομηχανίες, μεγάλοι εμπορικοί (π.χ. ξενοδοχεία), και μεγάλοι αστικοί (νοσοκομεία, στάδια, σχολεία κα). Επιπλέον, οι πελάτες μπορεί να βρίσκονται σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή μικρής ακτίνας, όπου είναι δυνατόν να διασυνδεθούν με μικρής έκτασης αυτόνομο δίκτυο διανομής.

Η ΔΕΠΑ ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί στην αγορά αυτή, ουσιαστικά να ανοίξει την αγορά, καθιστώντας ευχερέστερη την πρόσβαση των καταναλωτών στην προμήθεια φυσικού αερίου. Σταθμοί φόρτωσης CNG μπορούν να δημιουργηθούν σε σημεία του συστήματος μεταφοράς ή διανομής (κατά προτίμηση του δικτύου μέσης πίεσης). Ήδη υπάρχουν διαμορφωμένοι σταθμοί σε Αττική (Ανθούσα, Άνω Λιόσια) και Θεσσαλονίκη (Πυλαία).

Για τη μεταφορά LNG δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η απαραίτητη υποδομή, εκτιμάται όμως ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμη, στον τερματικό σταθμό ΥΦΑ της Ρεβυθούσας. Για το λόγο αυτό, ενώ η Τεχνική Έκθεση (στην ενότητα 2 που ακολουθεί) αλλά και το αντικείμενο της αιτούμενης τροποποίησης της Άδειας Προμήθειας, αφορά στη χρήση και των δύο τεχνολογιών (CNG/LNG), στην παρούσα φάση τα στοιχεία που αναφέρονται στο επιχειρηματικό σχέδιο (που περιέχεται στην ενότητα 3) αφορούν μόνο στη μεταφορά CNG. Η περιγραφή των μεγεθών είναι ενδεικτική και μπορεί να μεταβληθεί σύμφωνα με την εκδήλωση ενδιαφέροντος των καταναλωτών.»

Print Friendly, PDF & Email