Συμπληρωματική Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ για την αναπροσαρμογή εδαφίων του εγκεκριμένου Σχεδίου Προληπτικής Δράσης (ΣΠΔ) 2022 (ΦΕΚ Β’ 4792/12.9.2022)

Share This Post

Η ΡΑΕ, ως η Αρμόδια Αρχή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12 του ν. 4001/2011, όπως ισχύει, λαμβάνοντας υπόψη της ιδιάζουσας φύσης συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή της ΕΕ αναθεώρησε το Σχέδιο Προληπτικής Δράσης (ΣΠΔ). Το Σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 672/2022 Απόφαση της ΡΑΕ , έχει ως στόχο να ενσωματώσει κατάλληλα μέτρα (δράσεις) για τη μείωση ή την εξάλειψη των κινδύνων που δύνανται να επηρεάσουν την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας με ΦΑ και την εναρμόνιση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/1032.

Σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 73 του ν. 4001/2011, όπως ισχύει, για τη χρηματοδότηση των μέτρων του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης ο Διαχειριστής του ΕΣΦΑ εισπράττει, από όλους τους Χρήστες, Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού (ΤΑΕ) ανά μονάδα ποσότητας φυσικού αερίου που οι τελευταίοι παραλαμβάνουν από το ΕΣΦΑ, το οποίο ανακτάται από τους Πελάτες φυσικού αερίου. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια παράγραφο του ίδιου άρθρου, το ύψος του μοναδιαίου ΤΑΕ που καταβάλλεται από κάθε κατηγορία Πελατών φυσικού αερίου, το επιτρεπόμενο ανώτατο όριο του λογαριασμού ασφάλειας εφοδιασμού, καθώς και οι αναγκαίοι όροι και προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση των μέτρων του Σχεδίου Προληπτικής δράσης, καθορίζονται με απόφαση της ΡΑΕ.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω, η ΡΑΕ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση την εκτίμηση του κόστους των δράσεων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Προληπτικής Δράσης 2022, καθώς και τον προσδιορισμό του επιτρεπόμενου ορίου λογαριασμού ασφάλειας εφοδιασμού και του μοναδιαίου Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού (ΤΑΕ) ανά κατηγορία Πελατών φυσικού αερίου. Η δημόσια διαβούλευση διήρκησε από 30.09.2022 έως και 10.10.2022.

Η Αρχή λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια των συμμετεχόντων στο πλαίσιο της ως άνω δημόσιας διαβούλευσης έκρινε σκόπιμη την επανεξέταση της Δράσης Δ10 του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης, καθώς και την αποσαφήνιση/διόρθωση συγκεκριμένων σημείων αυτού. Για το λόγο αυτό, επισυνάπτεται το εγκεκριμένο με την υπ’ αριθμ. 672/2022 Απόφαση της ΡΑΕ, Σχέδιο Προληπτικής Δράσης με ενσωματωμένες τις σκοπούμενες αλλαγές, καθώς και το αιτιολογικό των εν λόγω αλλαγών.

Κατόπιν λήξης της εν λόγω δημόσιας διαβούλευσης, θα ακολουθήσει τροποποίηση της Απόφασης 672/2022, η οποία θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Λήξη της παρούσας Δημόσιας Διαβούλευσης: Τετάρτη, 19.10.2022

 

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν τις απόψεις τους στη ΡΑΕ με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση info@rae.gr ή εγγράφως. Μετά τη λήξη της παρούσας δημόσιας διαβούλευσης, η ΡΑΕ θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων, καθώς και το περιεχόμενο των επιστολών και παρεμβάσεών τους, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο αποστολέας αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του και/ή των απόψεών του.

Σχετικά αρχεία:

1) Κείμενο δημόσιας διαβούλευσης (ΣΠΔ με επισήμανση αλλαγών)

2) Συνοδευτικό Κείμενο δδ

3) Απόφαση ΡΑΕ 672/2022 (ΦΕΚ Β’ 4792/12.9.2022)

 

Print Friendly, PDF & Email