Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΑΕΥ επί της εισήγησης του Ομίλου Χρηματιστηρίου Ενέργειας αναφορικά με την έγκριση της τροποποίησης της μεθοδολογίας υπολογισμού τελών και χρεώσεων για τη λειτουργία της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς καθώς και των σχετικών τελών και χρεώσεων που καταβάλλουν οι Συμμετέχοντες και τα Εκκαθαριστικά Μέλη αυτών

Share This Post

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ενότητα 3.12 του Κανονισμού Λειτουργίας Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς, του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας Α.Ε. (EXE A.E.), όπως ισχύει:

«

  1. Το κόστος λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Μέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς ανακτάται μέσω τελών και χρεώσεων που καταβάλουν οι Συμμετέχοντες στο ΕΧΕ.
  2. Το ΕΧΕ τηρεί χωριστούς λογαριασμούς για τη λειτουργία της Αγοράς Επόμενης Μέρας και τη λειτουργία της Ενδοημερήσιας Αγοράς.
  3. Τα ως άνω εφαρμοζόμενα κατά περίπτωση τέλη και χρεώσεις καθορίζονται με Απόφαση ΡΑΕ, βάσει μεθοδολογίας υπολογισμού τελών και χρεώσεων, κατόπιν σχετικών εισηγήσεων του ΕΧΕ. Τα σχετικά τέλη και χρεώσεις ισχύουν μετά πάροδο χρονικού διαστήματος που ορίζεται με την παραπάνω Απόφαση ΡΑΕ το οποίο δεν μπορεί να υπολείπεται των τριάντα (30) ημερών από την ημέρα δημοσίευσης της σχετικής απόφασης.
  4. Τα εκάστοτε τέλη και χρεώσεις της Αγοράς Επόμενης Μέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς όπως αυτά έχουν ορισθεί με Απόφαση ΡΑΕ, εφαρμόζονται μέχρι την έναρξη ισχύος νέας Απόφασης ΡΑΕ.
  5. Το ΕΧΕ υποβάλλει στη ΡΑΕ προς έγκριση εισήγηση για την ως άνω μεθοδολογία το αργότερο τρεις (3) μήνες πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος της Απόφασης ΡΑΕ σχετικά με τον προσδιορισμό των τελών και χρεώσεων. […]»

 

Επιπλέον, σύμφωνα με τις διατάξεις της ενότητας 6.1 του Κανονισμού Εκκαθάρισης Συναλλαγών Αγοράς Επόμενης Ημέρας & Ενδοημερήσιας Αγοράς της Εταιρείας Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Ενέργειας Μονοπρόσωπη Α.Ε. (EnExClear), ως Φορέα Εκκαθάρισης των ως άνω αγορών, όπως ισχύει:

«

  1.  Για την Εκκαθάριση και το Διακανονισμό, […], τα Εκκαθαριστικά Μέλη ή και οι Συμμετέχοντες στις Αγορές Ηλεκτρικής Ενέργειας καταβάλλουν στην EnExClear κάθε είδους χρέωση που καθορίζεται με Εκτελεστική Απόφαση της EnExClear.
  2. Οι ως άνω χρεώσεις αφορούν ιδίως σε δικαίωμα εγγραφής, πιστοποίησης, ετήσιας ή περιοδικής συνδρομής, τέλη Εκκαθάρισης και Διακανονισμού των Συναλλαγών, τέλη σύνδεσης με τα συστήματα της EnExClear, τέλη χρήσης τεχνικών υπηρεσιών της EnExClear, κόστη αδειών λογισμικού και λοιπές χρεώσεις.
  3. Το εκάστοτε ύψος και ο τρόπος υπολογισμού των δικαιωμάτων της EnExClear που ενδεικτικά ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο και η κατάργηση ή η επιβολή νέων χρεώσεων και δικαιωμάτων πέραν των ως άνω, καθορίζονται εκάστοτε με Εκτελεστική Απόφαση της EnExClear. Οι σχετικές χρεώσεις ισχύουν μετά πάροδο χρονικού διαστήματος που ορίζεται με την παραπάνω απόφαση της ΡΑΕ το οποίο δεν μπορεί να υπολείπεται των τριάντα (30) ημερών από την ημέρα δημοσίευσης της σχετικής απόφασης. Οι εκάστοτε χρεώσεις όπως αυτές έχουν ορισθεί με Εκτελεστική Απόφαση της EnExClear, εφαρμόζονται μέχρι την έναρξη ισχύος νέας σχετικής Εκτελεστικής Απόφασης. […]»

Περαιτέρω, βάσει των διατάξεων του Ν. 5037/2023 (ΦΕΚ Α’ 78/28.03.2023), η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και όπου γίνεται αναφορά στην επωνυμία «Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας» ή «Ρ.Α.Ε.», νοείται η ΡΑΑΕΥ.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΡΑΑΕΥ θέτει σήμερα σε δημόσια διαβούλευση την υπ’αριθ. πρωτ. ΡΑΑΕΥ Ι-355899/08.08.2023 (ΑΡ./ΗΜ./ΕΧΕ: 1316/ 03.08.2023, ΑΡ./ΗΜ./ΕnExClear: 596/03.08.2023) εισήγηση του Ομίλου Χρηματιστηρίου Ενέργειας αναφορικά με την έγκριση:

  • της τροποποίησης της Μεθοδολογίας Υπολογισμού Τελών και Χρεώσεων για τη λειτουργία της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς
  • των προτεινόμενων νέων Τελών και Χρεώσεων για τη λειτουργία της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς και
  • των προτεινόμενων νέων Χρεώσεων και των Τελών EnExClear ως Φορέα Εκκαθάρισης για την Εκκαθάριση Συναλλαγών Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς

Προς διευκόλυνση και πλήρη κατανόηση των προτεινόμενων ρυθμίσεων επισυνάπτεται επιπροσθέτως σχετική τεκμηρίωση του Ομίλου Χρηματιστηρίου Ενέργειας υπό μορφή παρουσίασης για την εφαρμογή της ως άνω Μεθοδολογίας και τα προκύπτοντα τέλη και χρεώσεις για την ΕΧΕ Α.Ε. καθώς και τα τέλη και τις χρεώσεις για την EnExClear, εφαρμόζοντας κατ΄αναλογία τη μεθοδολογία.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στη διαβούλευση υποβάλλοντας τις απόψεις τους επί των ως άνω κειμένων ηλεκτρονικά στη διεύθυνση elecodes-market@rae.gr ή εγγράφως, έως και την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023.

Η ΡΑΑΕΥ, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 5 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν.2690/1999, ΦΕΚ Α’ 45), θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων στη διαβούλευση καθώς και το περιεχόμενο των σχετικών εγγράφων, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο συμμετέχων αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του και/ή των απόψεών του.

Συνημμένα αρχεία:

1) Εισήγηση αναφορικά με την Μεθοδολογία Υπολογισμού Τελών και Χρεώσεων για τη λειτουργία της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς (έκδοση χωρίς επισήμανση και με επισήμανση αλλαγών σε σχέση με την ισχύουσα, όπως έχει εγκριθεί με την υπ΄αριθμ. 949/2020 Απόφαση ΡΑΕ και τροποποιηθεί με την υπ΄αριθμ. 987/2021 Απόφαση ΡΑΕ).

2) Εισήγηση αναφορικά με τα νέα προτεινόμενα Τέλη και τις Χρεώσεις για τη λειτουργία της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσιας Αγοράς (έκδοση χωρίς επισήμανση και με επισήμανση αλλαγών σε σχέση με τα ισχύοντα, όπως έχουν εγκριθεί με την υπ΄αριθμ. 950/2020 Απόφαση ΡΑΕ και τροποποιηθεί με την υπ΄αριθμ. 987/2021 Απόφαση ΡΑΕ).

 

3) Εισήγηση αναφορικά με τις νέες προτεινόμενες Χρεώσεις και Τέλη της EnExClear ως Φορέα Εκκαθάρισης για την Εκκαθάριση Συναλλαγών Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς (έκδοση χωρίς επισήμανση και με επισήμανση αλλαγών σε σχέση με τα ισχύοντα, όπως έχουν εγκριθεί με την υπ΄αριθμ. 1007/2020 Απόφαση ΡΑΕ).

4) Σχετική τεκμηρίωση, υπό μορφή παρουσίασης, των τελών και χρεώσεων που προκύπτουν σε εφαρμογή της Μεθοδολογίας.

 

Παράταση της Δημόσιας Διαβούλευσης

Print Friendly, PDF & Email